Utilitati / Licenta TV / Taxa de Consiliu local

energy-bill_301089k

Daca inchiriezi o locuinta in mod privat, vei fi responsabil pentru plata gazului, electricitatii, telefonului, internetului. Daca locuiti la comun, va trebui sa decideti al cui nume sa fie trecut pe factura, iar cel care este trecut va fi responsabil de plata.

In majoritatea caselor, gazele si electricitatea se masoara prin gazometre si apometre. Atunci cand primesti factura de gaz/electricitate, verifica intotdeauna concordanta cu consumul de pe apometru/gazometru, deoarece furnizorul utilitatii poate folosi estimari, care pot fi diferite faza de consumul real. In acest caz, trebuie sa iei legatura cu furnizorul si ei iti vor trimite factura revizuita.

Apa in general se taxeaza la un pret anual fix, dar s-ar putea sa se plateasca si prin apometru. Daca locuinta are un apometru, atunci vei plati pentru cat ai consumat. Daca proprietatea are o linie telefonica, va trebui sa platesti si telefonul. Aceasta include un cost fix plus costul fiecarui apel. Cel mai ieftin este daca iti instalezi internetul in acelasi timp cu linia de telefon.

Taxa TV

Daca locuinta inchiriata are un TV, sau intentionezi sa urmaresti programe TV prin televizor, laptop sau telefon mobil, va trebui sa obtii o licenta TV. Pentru locuintele la comun, numai o licenta TV este necesara. Daca folosesti un televizor in campus, de asemenea trebuie sa obtii o licenta TV.

Taxa de consiliu local

Ca student, esti scutit de taxa de consiliu local (taxa de proprietate), daca locuiesti in campus sau in locuinte administrate de universitate.

Pentru cei care inchiriaza la comun in mod privat, asigurati-va ca toti co-locatarii sunt studenti, pentru ca daca unul din chiriasi nu este student, va trebuie sa platiti taxa de consiliu local. Unversitatea va poate elibera o adeverinta de student, folositoare pentru a fi scutit de taxa de consiliu local.

In cazul cazarii in campus, sau in cazul celei administrate de universitate, toate utilitatile sunt incluse in chirie, in afara de licenta TV, pe cand, in cazul inchirierii pe cont propriu, sunteti responsabili de plata tuturor utilitatilor.

Comments

comments