Contul bancar al studentului

Student-Bank-Account

A avea un cont bancar este o parte esentiala a vietii de student, deoarece vei avea nevoie de acesta la un moment dat, pentru a face plati on-line – ebay etc., dar cel mai important, de indata ce vei incepe munca, salariul ti se va plati direct in contul bancar (angajatorul iti va cere sa vii cu numarul de cont si celelalte detalii bancare).

Exista foarte multe banci in toate orasele din Marea Britanie, iar unele banci au filiale chiar in incintele universitatilor. Exista mai multe tipuri de conturi bancare. In functie de situatia ta financiara, bancile decid ce fel de cont iti vor oferi. Unde vei face banking depinde, in mare parte, de ce iti doresti de la banca, de exemplu:

Locatie – sa fie aproape de locuinta ta

Acces la servicii de banking prin internet/telefon

Servicii de relatii cu clientii

Costurile de servicii – chiar daca unele conturi bancare nu au costuri de administrare, daca vei retrage bani in timp ce contul este gol, banca te va taxa pentru aceasta, AI GRIJA!

Locatie

Ar trebui sa poti sa deschizi un cont bancar de baza (Basic Bank Account) la mai multe banci. Un Basic Bank Account iti ofera cu usurinta acces la facilitatile de banking. Ti s-ar emite un card de debit care iti permite sa faci plati online, sa platesti in magazine si sa retragi bani de la ATM-uri.

De ce documente ai nevoie pentru a deschide un cont bancar?

Bancile au nevoie sa iti stie identitatea si le este permis de catre guvern sa iti verifice in mod legal identitatea si adresa de domiciuliu, inainte de a-ti deschide un cont bancar.

Pentru a-ti confirma identitatea, ai nevoie de una din urmatoarele:

-Pasaport

-Carte de Identitate din tarile membre Uniunii Europene

-Permis de conducere din Marea Britanie cu photocard

Pentru a confirma adresa:

-Factura de la utilitati care sa nu fie mai veche de 3 luni – de la gaz, electricitatea, apa, telefonie (nu mobil)

-Corespondenta cu UCAS sau cu Universitatea, din care sa reiasa ca sunteti inscris.

-Adeverinta de la universitate prin care sa va fie confirmat statutul (unele banci s-ar putea sa ceara acest document)

-Studentii care locuiesc in campus sau inchiriaza in mod privat vor trebui sa vina cu contractul de inchiriere.

Va trebui, de asemenea, sa ai cu tine cardul de student care iti va fi dat de indata ce te-ai inscris la universitate.

Pot parintii/familia sa alimenteze cu bani contul meu din UK?

Da, parintii sau membrii familiei tale pot alimenta contul tau cu bani de indata ce acesta s-a deschis, fiind nevoie sa dai detaliile contului tau bancar celor care iti alimenteaza contul. Pentru platile din Romania in Marea Britanie, va fi nevoie stii IBAN-ul si codul BIC. Banca iti va transmite aceste coduri si iti va spune cat dureaza in mod normal pentru ca aceste transferuri sa aiba loc.

Termeni bancari folositi de obicei

Bank Statement – aceasta este o adeverinta de la banca prin care ti se dau detalii despre tranzactiile dintr-un anumit cont. Poate fi cerut la cat timp este nevoie, de obicei la o luna de zile. Acest document se poate primit si prin e-mail.

Costuri (Charges) – acestia reprezinta bani platiti bancii pentru servicii bancare. Costurile pot include taxe sau dobanzi pentru descoperire, cecuri fara acoperire.

Direct Debit – o suma de bani luata din contul bancar deschis de catre beneficiar, suma poate varia, la fel ca si intervalul la care este retrasa.

Credit Rating – aceasta este „nota” pe care un individ (sau companie) o obtine de la creditori. Aceasta se calculeaza din istoricul platii creditelor, detalii care sunt disponibile de la organizatii de la organizatiile de specialitate (equifax.co.uk, experian.co.uk si callcredut.co.uk).

Credit Scoring – acesta este procesul de evaluare a gradului de risc pentru credit. Procesul implica colectarea de informatii prin intermediul cererii de acordare a unui credit (de exemplu atunci cand se doreste obtinerea unui card de magazin) si masurarea raspunsurilor primite. Unele raspunsuri atrag un scor mai mare, iar de scor depinde daca organizatia respectiva vrea sa faca afaceri cu respectivul individ, sau daca riscul acordarii creditului ar fi prea mare.

Furtul identitatii (identity theft) –se petrece atunci cand persoane care incalca legea folosesc detaliile personale ale unei victime pentru a face tranzactii bancare.

  • Da de stire imediat bancii daca iti schimbi adresa!
  • Descoperirea de credit nu este gratis, asa ca mentine-o la nivelul la care dobanda este zero si tine minte ca eventual trebuie sa platesti inapoi bancii.

 

Comments

comments