Scrisoarea de recomandare

checklist

Scrisoarea de recomandare este o parte esentiala a aplicatiei. Aceasta ajuta universitatile sa decida cat de potrivit esti pentru cursul respectiv. Scrisorile de recomandare pentru UCAS sunt scrise, in mod normal, de catre cineva care iti cunoaste performantele la liceu, de exemplu un profesor, sau directorul.

Daca ai terminat deja liceul si nu ai mai tinut legatura cu profesorii, atunci exista alternative. Universitatile accepta recomandari de la angajatori actuali sau fosti angajatori, sau de la persoane care te cunosc suficient de bine pentru a te recomanda pentru studii superioare.

Nu este permis ca recomandarea sa fie scrisa de persoane din familie, de prieteni sau parteneri. Daca faci acest lucru, aplicatia va fi anulata.

Cum ar trebui sa fie scrisa?

Recomandarile pentru UCAS au menirea de a oferi universitatilor si facultatilor o apreciere academica bine informata despre candidat in perspectiva continuarii studiilor. Este singura parte din aplicatie pe care aplicantii nu o scriu ei insisi. Universitatii si facultatile cauta sa afle anumite elemente principale:

–          performanta academica de dupa 16 ani

–          potentialul pentru succes academic in invatamantul superior

–          de ce programul de studiu ales se potriveste candidatului

–          orice calitati personale care le-ar putea fi de folos la universitate, cum ar fi diferite abilitati, aptitudini, entuziasm

–          ce pot aduce ei universitatii, de exemplu prin activitati extra-curriculare si interese

Recomandarea ar trebui sa includa si detalii despre persoana care scrie despre tine.

Estimarea notelor

Daca studentul este in ultimul an de liceu, atunci scrisoarea de referinta trebuie sa includa si o predictie a mediei de finalizare a studiilor. Ajuta faptul ca recomandarea sa fie cinstita si concisa asupra materiilor care ii creaza dificultati studentului. Daca se estimeaza note mici si scrisoarea de recomandare este prea laudativa, lucrul acesta va fi greu de inteles. Asadar, este folositor ca cei care intocmesc scrisoarea de recomandare sa explice de ce candidatul finalizeaza studiile cu o anumita medie si daca are potential sau motivatie pentru o medie mai mare. Acest lucru va ajuta universitatile si colegiile sa ia in considerare si potentialul studentului cat si performantele sale anterioare.

Daca estimarea mediei nu reflecta abilitatile concrete ale candidatului, este folositor sa se precizeze in recomandare de ce studentul a fost dezavantajat si ce ar trebui sa ii permita sa realizeze potentialul sau intelectual. Acest lucru este valabil si in cazurile in care este foarte probabil ca studentul sa isi imbunatateasca abilitatile intre momentul aplicatiei si data finalizarii studiilor liceale.

Cum se realizeaza scrisoarea de recomandare?

Scrisoarea de recomandare ar trebui sa fie scrisa folosind orice soft si nu ar trebui sa depaseasca 4.000 de caractere (inclusiv spatii), sau 47 de randuri (inclusiv randuri goale). Din pacate, nu poti folosi literele bold, italice sau sublinierea in scrisoarea de recomandare. Daca acestea sunt folosite, ele vor fi scoase din text atunci cand acesta este introdus in aplicatie si salvat.

.

Comments

comments