Condusul in UK

Driving

Dupa cum stii deja, condusul se face pe partea stanga in Marea Britanie. Studentii romani care doresc sa conduca in Marea Britanie ar trebui sa stie ca legislatia rutiera este similara deoarece Romania este membru al Uniunii Europene. Asigura-te ca citesti si intelegi deplin UK Highway Code (Codul rutier din Marea Britanie) si semnele de circulatie pentru a fi constiente de ce este diferit de Romania.

Inainte sa conduci in Marea Britanie, masina ta trebuie sa indeplineasca anumite cerinte, iar tu trebuie sa detii un permis de conducere valabil.

Cerintele legale pentru masini

Masinile din Marea Britanie trebuie sa fie inmatriculate, sa aiba toate impozitele platite si sa fie asigurate. Daca masina este mai veche de trei ani, atunci trebuie sa detii un certificat MOT, care este valabil timp de 12 luni.

Inmatricularea

Asigura-te ca ai documentele de inmatriculare ale vehiculului. Aceste documente certifica faptul ca vehiculul nu a fost furat, dar nu inseamna ca cel care detine documentele de inmatriculare este proprietarul de drept al vehiculului.

Taxa de drum

Va trebuie sa platesti taxa de drum (vigneta) inainte sa poti sa conduci pe drumurile publice. Aceasta este un disc de hartie care trebuie sa se afle pe parbrizul masinii tot timpul. Pentru a plati taxa de drum trebuie sa completezi un formular V10.

Asigurarea

Toti conducatorii din Marea Britanie trebuie sa aiba o asigurare valabila pentru vehiculul pe care il conduc. Tipurile de asigurari disponibile sunt:

Comprehensive insurance (asigurare totala)

Asigurare terti, incendiu sau furt

Asigurare terti (acoperire minima)

Orice vehicul pe care il conduci sau intentionezi sa il conduci va trebui sa fie inscris pe polita de asigurare. NICIODATA nu conduce un vehicul fara asigurare.

Obligatiile legale ale soferilor

Studentii romani isi pot folosi permisele de conducere in Marea Britanie. De asemenea, pto fi folosite si permisele emise de Zona Economica Europeana (EEA) atata timp cat sunt valide.

Codul rutier

Intotdeauna condu pe partea stanga si depaseste pe partea dreapta a drumului

Toti cei din vehicul trebuie sa poarte centura de siguranta

Nu este permis condusul sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor

Limitele de viteza trebuie respectate tot timpul

Asigurarea de pana

Este bine sa obtii o asigurare de pana in cazul in care vehiculul tau are probleme mecanice, pana de cauciuc, in caz ca ramai fara baterie, fara combustibil sau daca iti incui cheile in masina, sau ai alte urgente si ai nevoie de ajutor. AA si RAC ofera aceste servicii.

Primul tau permis de conducere provizoriu in Marea Britanie

Daca nu ai un permis de conducere provizoriu, dupa 185 de zile (cel putin sase luni) de locuit in Marea Britanie vei putea sa sustii un test de conducere sau sa aplici pentru un permis integral. Poti aplica pentru un permis provizoriu aici (link).

Sfaturi pentru schimbarea permisului romanesc cu unul britanic

S-ar putea sa vrei sa iti preschimbi permisul de conducere romanesc intr-unul britanic, deoarece odata ce ai permisul de conducere britanic, acesta poate fi folosit pentru a deschide un cont bancar, ca dovada a varstei atunci cand cumperi bauturi alcoolice sau tigari, sau cand incerci sa intri in baruri sau cluburi. Permisul de conducere din Marea Britanie poate fi folosit pentru a conduce in Romania.

Tot ce ai nevoie este:

Sa completezi formularul D1, care poate fi obtinut de la un oficiu postal sau de la DVLA.

Formularul trebuie trimis alaturi de taxa de 50 lire si celelalte documente (inclusiv vechiul permis) la adresa de pe formular.

Noul permis din Marea Britanie ar trebui sa-ti soseasca in 3 saptamani (iti este permis sa conduci intre timp, asigura-te ca ai asupra ta o copie a permisului de conducere in caz ca esti oprit de Politie).

Cea mai buna metoda de familiarizare cu drumurile din Marea Britanie este sa iei cateva lectii de conducere pentru a te orienta mai bine.

Exerseaza testele de teorie si de percepere a pericolelor online (link).

Descarca testul de teorie AA pentru telefoane Android (link) sau testul de teorie AA pentru iphone-uri (iOS) (link).

Comments

comments